Porculanske krunice


 

Krunice se na zubima izrađuju radi nadoknade izgubljenih tvrdih zubnih tkiva, kao uporište mosta pri nadoknadi zuba ili je iz estetskih razloga potrebno izmijeniti oblik, položaj ili boju prirodnih zuba. U tu svrhu se koriste porculanske krunice ne samo zbog njihove čvrstoće koja u potpunosti podržava žvačne sile, već i zbog prirode samog porculana koji u rukama majstora omogućava imitaciju svih detalja koji se mogu naći na prirodnom zubu.
Prirodan zub nije jednobojan. Da bi porculanska krunica izgledala identično prirodnom zubu, neophodno je izraditi shemu raspodjele boje prirodnog zuba koji nam služi kao uzorak.
To može biti prvi zub pored krunice ili zub iz suprotne čeljusti, ovisno o situaciji. Također, registriraju se i sva oštećenja koja imaju ostali prirodni zubi kao što su napukline u strukturi, pjegice, udubljenja, izbočine, žlijebovi… kako bi porculanska krunica bila u potpunosti jednaka prirodnim zubima.

Kao podloga za porculan može se izraditi metalna kapica debljine 0.3 mm koja porculanu osigurava čvrstoću. Porculan se zatim nanese na tu metalnu osnovu i peče na temperaturi od oko 900 C˚, u više slojeva. Kada je krunica gotova, na nju se još nanese i glazura koja joj daje glatkoću i visoki sjaj. Ovakve krunice su do nedavno bile vrhunac estetskih mogućnosti pri izradi zuba, ali danas ih zamjenjuju bezmetalne porculanske krunice koje umjesto metala kao osnovu koriste druge materijale.

Bezmetalne porculanske krunice višestruko nadilaze dosadašnje estetske mogućnosti zbog eliminacije sive boje samog metala koji se nalazio u podlozi. Njima je moguće stvoriti savršen dojam igre svjetlosti i sjene, prelijevanje boje ovisno o kutu iz kojeg se zubi promatraju, dubinsko prosijavanje prirodne boje zuba, te njezinu razigranost i toplinu.
Za izradu porculanskih krunica potrebno je pravilno izbrusiti zub na koji se krunica postavlja. Ispod ruba gingive se cirkularno u zubu ureže žlijeb, na koji sjeda krunica prilikom postave. Krunica ima kontra žlijeb tako da se zub hermetički zatvara, čime se osigurava trajna zaštita zuba. Bezmetalne krunice se cementiraju na zube adhezivnim postupkom uz uporabu kompozitnog cementa.
porculanske-krunice

Prije

Poslije

 

 

Ako imate pitanja za nas ili želite dogovoriti besplatan pregled,
pošaljite upit još danas!

Vaše ime i prezime*

Vaš Email*

Vaš telefon

Vaša Poruka*


Steiner Dental