Parodontne bolesti


Parodontne-bolesti

Paradontna bolest ili skrivena opasnost

Bolest parodonta (parodontoza, parodontitis) je upala skupine tkiva koja podržavaju zube (čeljusne kosti, vlakana koja pridržavaju zub čvrsto u kosti (Sharpeyeva vlakna), te površine korijena (cementum) i čine jedinstvenu cjelinu. Bolest samo jednog od ovih tkiva vrlo se brzo prenosi i na ostala te, ako se zanemari, dovodi do rasklimavanja zuba i njihovog ispadanja.

Do upale dolazi zbog prisutnosti plaka na zubima u kojem su bakterije! Bakterije uzrokuju karijes na zubima i upalu zubnog mesa. Zubno meso (gingiva) postaje crveno, natečeno i krvari na dodir ili prilikom četkanja zuba.

Ako se plak ne odstrani neko vrijeme on se mineralizira mineralima iz sline i tako nastaje zubni kamenac koji zbog svoje hrapave površine postaje dodatno uzgajalište bakterija. Ako se ta upala ne zaustavi, bolest brzo napreduje i konačno dovodi do rasklimavanja i gubitka zuba.

 

Tijek parodontne bolesti

Parodontna bolest počinje prvo upalom zubnog mesa (gingivitis). Upala se pojavi već nakon par dana ako se zubi nisu ispravno čistili, te su nekoliko dana prisutne naslage na zubima. Mineralizacijom tih naslaga nastaje kamenac.

U toj fazi simptomi za pacijenta nisu jako uočljivi. Postoji blago krvarenje zubnog mesa prilikom kod četkanja. Ako se na vrijeme ne zaustavi zbog prisustva bakterija u zubnom kamencu gingivitis prelazi u parodontitis.

Bakterije agresivnije djeluju, te napadaju dublje strukture – kost, Sharpeyeva vlakna i cement zuba. U toj fazi kost se resorbira (nestaje, otapa se), a vlakna koja drže zub propadaju. Nastaje parodontni džep ( procijep između zuba i kosti) u kojem se nakuplja još više bakterija, a razaranje kosti se ubrzava. U toj fazi pacijenti već mogu lako opaziti jasne simptome parodontne bolesti.

Krvarenje zubnog mesa kod četkanja, klimavost zuba, povlačenje i naticanje zubnog mesa, neugodan zadah i nejasni bolovi samo su neki od simptoma ove podmukle bolesti.

 

Otkrivanje parodontne bolesti

U početnoj fazi su simptomi gotovo nevidljivi. Lako se otkrivaju prilikom kontrolnog stomatološkog pregleda. Kada se prvi simptomi pojave bolest je već uznapredovala i oštećenje tkiva je prisutno.

Zato je važno redovito pregledavati zube kod stomatologa. Potrebno je napraviti veliku rendgensku sliku čeljusti i zuba (ortopan), pregledati stanje zubnog mesa, te izmjeriti da li postoje parodontni džepovi.

 

Terapija napredovalog parodontitisa s parodontnim džepovima preko 4 milimetara

Provodi se u slučaju nastanka teškog generaliziranog parodontitisa, sa resorpcijom alveolarne kosti, gubitkom potpornih struktura, klimavošću pojedinih zuba i nastankom parodontnih džepova dubine preko 6 mm.

Tijek terapije

1. Mjerenje dubine parodontnih džepova i kartiranje postojećeg stanja.

2. Odstranjivanje vidljivog (supragingivnog) zubnog kamenca EMS Master Piezon uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

3. Pjeskarenje zuba EMS Air-Flow metodom odnosno uklanjanje bakterija, mekih naslaga i pigmentacija iz teško dostupnih mjesta, te ostataka plaka u kojem su bakterije u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

4. Sistemska antibiotska terapija po potrebi, do saniranja akutne upale.

5. Ispiranje Paroguard tekućinom, tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

6. Odstranjivanje subgingivnog kamenca EMS Master Piezon uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

7. Subgingivno pjeskarenje korjenova i odstranjenje bakterija EMS Air-Flow Perio uređajem u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

CK 002 WEB

8. Terapija Hager Werken HF Laserom parodontnih džepova, u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

IMG_0114 Web

9. Aplikacija Hyaluronske kiseline u više posjeta, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

10. Terapija lokalnim medikamentima i dezinficijensima (Myzotect tinktura) na mjestima prisutnih znakova upale zubnog mesa (oteklina, krvarenje), s postavljanjem gingivnog zavoja Reso-Pac tijekom svake posjete, do postizanja zadovoljavajućeg rezultata.

11. Edukacija o ispravnoj metodi četkanja zuba i sredstvima za oralnu higijenu. Kontrola zubnog plaka bojanjem u ordinaciji Plaque agentom. Mira-2-Ton tablete za kućnu kontrolu plaka. Ispravno svakodnevno provođenje zubne higijene je neophodno za dobar rezultat terapije.

12. Za kućnu oralnu higijenu

Miradent Alpha-Ion Periobrush četkica za zube
Miradent Alpha-Ion Interbrush medium četkica za zube
Prosonic Micro 2 električna četkica za zube s 30 000 oscilacija
Mirafluor C pasta za zube
Mira-2-Ton tablete za kontrolu plaka
I-Prox Chx interdentalne četkice
Mirafluor Chx za ispiranje

Trajanje terapije

Terapija traje do postizanja zadovoljavajućeg rezultata, prosječno 3 mjeseca, jednom tjedno u 12 do 13 posjeta, a po potrebi i više. 3 mjeseca nakon završene terapije napravi se još jedna kontrola i po potrebi jedna terapija.

Nakon toga pacijentu se preporučuje jednom u šest mjeseci napraviti profilaksu, da bi se spriječio povratak parodontitisa. Ako se nije napravila profilaksa svakih šest mjeseci, terapija će se morati početi ispočetka, s jednakim protokolom i cijenom.

Parodontitis-01-Web

 

Cijena tretmana: 7.500 kn

 

GARANCIJA: Ako se napravi redovita profilaksa svakih šest mjeseci, svaka potrebna dodatna terapija laserom, Hyaluronom, EMS Air Flow Master Piezon Perio uređajem i drugo, neće se posebno naplaćivati, već će biti uključena u cijenu profilakse.

Pacijent je u obavezi provoditi higijenu, kako je i demonstrirano, te kontrolirati postojanje plaka na zubima Mira-2-Ton tabletama, koje je dobio tijekom terapije.

Tijekom svake profilakse kontrolirat će se postojanje plaka Plaque Agentom. Postojanje plaka na zubima potiče povratak parodontitisa, te se time isključuje garancija ordinacije.

Hager

    

Ako imate pitanja za nas ili želite dogovoriti besplatan pregled,
pošaljite upit još danas!

Vaše ime i prezime*

Vaš Email*

Vaš telefon

Vaša Poruka*


Steiner Dental